torstai 16. elokuuta 2012

Marjatouhui

Tää viikko o menny kauhee noppeesti tähä asti, ko o ollu tota marjatouhuu.  Sunnuntain olin S-meres noukkimas mustii marjoi, valkosii viinimarjoi ja karviaisii.
E ol enne tehny valkosist viinimarjoist mehhuu, mut ny tuli seki kokeiltuu.  Neljä pullollist tuli.  se oli vähä ninko omenamehu färist, vai olisko ollu raparperimehu färist,  vaaleet kumminki.  Mustist ja omist mustit tuli 9 pulloo.  Karviaiset laitoi tehosekottimmee ja  mylly pyärimää.   Siit tuli ihanko kiivisoset, sama färist, mut siämenet oli vähä isompii. Aikalail oli hapant, vaikkei ne marjat ittesäs nii happamilt maistukkaa.

Sit ole ollu mustikkamettäs.  Mää ole kamala hidas  noukkimaa, enkä ossaa käyttää poimurii mustikoitte noukkimises.  Tiistain meni kolme tuntii, ko nouki kahde litra kannu täytee.  Hyttysmyrkkyyki olin laittanu, mut ei se auttanu koko aikaa, eikä ainakaa kärpäset sitä kammonnu. Hiki tuli ja selkä oli iha poikki. Käsin ko noukkii, ei tul iha kauheesti roskui ja perkaamine o noppeempaa.  Eile sit oti poimurinki, ko meni mettää. Tuntu, et siit oli kyl enemmä haittaa ko hyätyy.  Kahdes tunnis sai vajjaa kaks litraa roskusii marjoi.  Tännää  ko perkasi niit, ni ajatteli et jos viäl mene mustikkaa, ni en kyl ot poimurii mukkaa.  Joukos oli nii paljo ryppysii ja kuiviiki marjoi, joit e olis käsin noukkinu -  lehdist ja neulasist ja oksapalasist puhumattakaa.
Kivekolloo putos jalka kahtee kertaa, ko oli nii hyvi sammalt pääl, ettei näkyny.  Nahka vähä kraappeentu kintust.  Aika lail se kimmoili viäl tännää aamulki.  Sit iski käteni keltiäispessää, ko meinasi kaatuu.  Se vast kimmoiliki.  Siit mää sai tarpeekseni ja lähdi mökil.  Siäl oli sauna lämmi, kyl tekiki hyvvää pääst pesemää hikist nahkaas.  Selkä oli taas iha poikki, se ei kest semmost vääräs olemist.  Kasisatase purana heiti naamaani ja kyl se vähä autto,  ei ollu tänäp aamul nii jäykkä ja kippee.

Kanttarelleiki löyty vähä.  Mää luule, et kyläläiset tai naapurimökkiläine o käyny kokkoomas mettätiält ja veteraanimöki pihastki, ko viime viikol oli piänii alkui, nii piänii, ettei viititty niit sillo ottaa.  Ny ei ollu piänii eikä isoi.

Täst päiväst oli luvattu vissii viiko lämpimint,  23 astet ja vähä sadetki.  No,  hiuka tos tihkuttiki ja lämpö laski heti kahteekymmenee. 

Leivoi pullaa tännää. Olen täs joka sadepäivä leiponu pakastimmeeki.  Siält o sit mukava ottaa ehtoopäiväkaffee kans kastamist.  Ny mul o uunis Ellen Svinhuvudi kaakkupohja.  Se o vähä samallaine ko norjalainen Success cake, tai aikalaillaki.  Enste vatkataa munavalkuaisii pölysokeri kans ja sit siihe sevotettaa mantelijauhet. Ohjees sanottii, et taikina levitettää kahdel pellil ja laitetaa uunii yhtaikaa ja pellie paikkoi vaihdellaa kypsymise aikan muutama kerra.  Mää e saanu tulemaa ko yhde pellillise.  Ei haittaa, mu kaakustani tullee sit vähä ohkasempi.  Vällii ja pääl pitäs laittaa jonkullaine kräämi.  mää luule, et mää laita kräämii vaa vällii ja pääl semmose keltuais-kerma-sokeri kuarruttee, success kaaku ohjees o.  Varmaa tullee syätyy silti.  Se o ollu uunis nyte tunni ja viäl pitäis ol ainaki pual tuntii tai toine tunti.  

Huamen olis käly uurnallasku.  Kävi hautausmaal kattomas, et onk ne kukkaset jo iha ränstyneit.  Ei ne nii hyvvii ollu ennää, mut ei iha kamala huanojakkaa.  Kuappaa ei ollu viäl kaivettu, ei kai semmost uurnaa varte tehtävää kuappaa kauvaa teekkää, kai seurakunta kerkee se huameaamulki tekemää.

Ja sit onki taas viikoloppu.  Poris olis Pori Folk -tapahtuma. Jos o nätti ilma vois men vaik Korsmanni talol kuuntelee folkkii.  Ans kattoo, mimmone keli o.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti